Wybrane informacje z najnowszego rocznika IERiGŻ – PIB – „Popyt na żywność” Nr 16 z kwietnia 2015 r.
Spożycie jaj
W 2013 r. odwróceniu uległa, utrzymująca się w latach 2010-2012 spadkowa tendencja w spożyciu jaj. W latach 2010-2012, w porównaniu z 2009 r., konsumpcja jaj zmalała o 66 sztuk, tj. o 32,0%, do poziomu 140 sztuk w przeliczeniu na mieszkańca. W 2013 r. wyniosła 148 sztuk i w porównaniu z rokiem poprzednim wzrosła o 8 sztuk, tj. o 5,7% Szacuje się, że w 2014 r. bilansowe spożycie jaj ukształtowało się na takim samym poziomie, jak w 2013 r. Stagnacja krajowego popytu na jaja w minionym roku była efektem utrzymującego się względnie wysokiego poziomu cen jaj, przy spadku cen wielu innych grup artykułów żywnościowych, w tym zwłaszcza produktów mięsnych i ryb, będących bezpośrednim substytutem jaj. We wszystkich gospodarstwach domowych zmniejszyły się udziały wydatków na jaja w całkowitych wydatkach gospodarstw domowych oraz wydatkach na żywność.
Przeciętne miesięczne spożycie jaj na osobę w gospodarstwach domowych - jaja spożywcze -w 2013 r. - 12,17 szt., w I-III kw. 2014 r. - 11,91 szt
Struktura przeciętnych miesięcznych wydatków gospodarstw domowych na jaja :
- Wydatki na jaja w % wydatków ogółem w gospodarstwach domowych : w I –III kw. 2014 wyniosły 0,59 %, co stanowi spadek z poziomu 0,63 % w 2013 r.
- Wydatki na jaja w % wydatków na żywność ogółem w gospodarstwach domowych wyniosły w I-III kw. 2014 r. – 2,44 % , co stanowi spadek z poziomu 2,54 % w 2013 r.
Ocenia się, że w 2015 r., pod wpływem wzrostu produkcji jaj i poprawy sytuacji dochodowej ludności, spożycie jaj wzrośnie do 150 sztuk na mieszkańca, tj. o 1,4% w porównaniu z 2014 r.
Można przypuszczać, że podobnie jak w latach poprzednich, w większym stopniu wzrośnie zużycie jaj w przemyśle spożywczym i gastronomii, niż w gospodarstwach domowych. Według badań budżetów gospodarstw domowych prowadzonych przez GUS, w 2013 r., w porównaniu z 2012 r., w gospodarstwach domowych ogółem konsumpcja jaj świeżych (w skorupkach) zmalała o 2,1%.
7265839
1