Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Popyt na produkty drobiarskie - jaja.

29 maja 2015
Wybrane informacje z najnowszego rocznika IERiGŻ – PIB – „Popyt na żywność” Nr 16 z kwietnia 2015 r.

Spożycie jaj

W 2013 r. odwróceniu uległa, utrzymująca się w latach 2010-2012 spadkowa tendencja w spożyciu jaj. W latach 2010-2012, w porównaniu z 2009 r., konsumpcja jaj zmalała o 66 sztuk, tj. o 32,0%, do poziomu 140 sztuk w przeliczeniu na mieszkańca. W 2013 r. wyniosła 148 sztuk i w porównaniu z rokiem poprzednim wzrosła o 8 sztuk, tj. o 5,7% Szacuje się, że w 2014 r. bilansowe spożycie jaj ukształtowało się na takim samym poziomie, jak w 2013 r. Stagnacja krajowego popytu na jaja w minionym roku była efektem utrzymującego się względnie wysokiego poziomu cen jaj, przy spadku cen wielu innych grup artykułów żywnościowych, w tym zwłaszcza produktów mięsnych i ryb, będących bezpośrednim substytutem jaj. We wszystkich gospodarstwach domowych zmniejszyły się udziały wydatków na jaja w całkowitych wydatkach gospodarstw domowych oraz wydatkach na żywność. 

Przeciętne miesięczne spożycie jaj na osobę w gospodarstwach domowych  - jaja spożywcze  -w 2013 r. - 12,17 szt., w  I-III kw. 2014 r. - 11,91 szt

Struktura przeciętnych miesięcznych wydatków gospodarstw domowych na jaja :

- Wydatki na jaja w % wydatków ogółem w  gospodarstwach domowych : w  I –III kw. 2014 wyniosły  0,59 %,  co stanowi spadek z poziomu 0,63 % w 2013 r.

- Wydatki na jaja w % wydatków na żywność  ogółem w gospodarstwach domowych wyniosły w I-III kw. 2014 r. – 2,44 % , co stanowi spadek z poziomu 2,54 % w 2013 r.

Ocenia się, że w 2015 r., pod wpływem wzrostu produkcji jaj i poprawy sytuacji dochodowej ludności, spożycie jaj wzrośnie do 150 sztuk na mieszkańca, tj. o 1,4% w porównaniu z 2014 r.

Można przypuszczać, że podobnie jak w latach poprzednich, w większym stopniu wzrośnie zużycie jaj w przemyśle spożywczym i gastronomii, niż w gospodarstwach domowych. Według badań budżetów gospodarstw domowych prowadzonych przez GUS, w 2013 r., w porównaniu z 2012 r., w gospodarstwach domowych ogółem konsumpcja jaj świeżych (w skorupkach) zmalała o 2,1%.

POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę