Polski sektor mięsa drobiu - imponujące wskaźniki wzrostu gospodarczego. W 2014 r. rekordowe produkcja i eksport mięsa drobiu.
5 sierpnia 2015
Polskie Drobiarstwo Nr 7/ 2015 opublikowało opracowanie Prof. Krystyny Świetlik - eksperta Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej pt. : Produkcja i ceny mięsa drobiowego w 2014 r.
Opracowanie omawia produkcję żywca drobiu, bilans mięsa, podaż na zaopatrzenie rynku wewnętrznego, ceny skupu i zbytu oraz ceny detaliczne mięsa i wędlin drobiowych. Autorka napisała, że "celem tego opracowania jest zobrazowanie zmian krajowej produkcji i podaży drobiu oraz cen mięsa i przetworów w kolejnych ogniwach łańcucha marketingowego, tj. w skupie, zbycie i obrocie detalicznym w 2014 r. Rynek mięsa drobiowego jest od wielu lat najszybciej rozwijającym się segmentem polskiego rynku mięsa. Głównym surowcem rzeźnym są kurczęta. Szybki wzrost produkcji mięsa drobiowego jest spowodowany rosnącym popytem zarówno krajowym jak i zagranicznym."
W 2013 r. wyprodukowano 2042 tys. ton mięsa drobiowego ( w wadze poubojowej ciepłej ) - 3,3 razy więcej niż 2000 r.
W 2014 r. :
Polska przesunęła się z czwartego miejsca w 2012 r. wśród największych unijnych producentów mięsa drobiu, na pozycję lidera, po Francji, Wielkiej Brytanii, Niemczech i Hiszpanii.
Udział Polski w całej unijnej produkcji mięsa drobiu wyniósł 14 %.
Dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 1,3 mld EUR i było o 20 % wyższe niż w 2013 r.
Mięso drobiowe miało największy 89 % udział w sprzedaży na rynki zagraniczne.
Wolumen eksportu wyniósł 708,8 tys. ton - w ciągu roku zwiększył się o 21 %, a wartość wzrosła o 22%.
Wzrósł także eksport przetworów drobiowych - wolumen o 11%, a wartość o 14 %.
Produkcja żywca drobiu wyniosła 2662 tys.ton - jest to wzrost o 12 % w porównaniu z 2013 r.
Zachęcamy do lektury tego opracowania. W nr 8 i 9 /2015 r. Polskiego Drobiarstwa opublikowany zostanie kolejno w dwóch częściach artykuł Prof. Krystyny Świetlik pt. "Konsumpcja drobiu w 2014 roku – uwarunkowania i tendencje."