Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska wołowina z europejskim certyfikatem

28 września 2006

Niezbędnym w systemie oznakowania żywności jest uwiarygodnienie certyfikacją na zgodność. Oznakowanie mięsa i wyrobów z jego udziałem chroni producentów przed nieuczciwą konkurencją, zwiększa wiarygodność u konsumenta, a także stanowi formę reklamy i promocji.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego opowiada się za produkcją polskiej jakościowej wołowiny w ramach polskich oraz europejskich systemów jakości i dąży do jego realizacji.

- W tym celu nawiązaliśmy współpracę z Polską Akademią Nauk i uczelniami Warszawy, Olsztyna, Krakowa, Wrocławia aby przygotować odpowiedni materiał bazę wiedzy dla zrzeszonych w PZPBM grup producentów żywca wołowego.

W naszym przekonaniu warto ubiegać się o znak jakości dopiero po opracowaniu systemu produkcji jakościowej wołowiny. Wtedy można w sposób zorganizowany, pod kontrolą realizować ekspansję na rynku polskim i unijnym- mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę