Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polscy użytkownicy śruty sojowej doceniają przewagę amerykańskiej śruty sojowej

5 października 2009
24 września br. American Soybean Association - International Marketing (Amerykański Związek Sojowy-Marketing Międzynarodowy) spotkał się z 23 przedstawicielami polskiego przemysłu paszowego, firm importujących surowce paszowe, związków producentów pasz i klientów wykorzystujących śrutę sojową, aby przedstawić im różnice między śrutami sojowymi pochodzącymi z różnych krajów.  Mark W. Andersen, Dyrektor Regionalny ASA-IM w Europie (biuro w Holandii) wyjaśnił powody, dla których badania tego typu mogą być pomocą dla przemysłu paszowego w Polsce. W komentarzu,  z dn. 1 października 2009, Radca Rolny w Polsce z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, Eric Wenberg, powiedział: „inne pasze nie wytrzymują porównania wartości i walorów żywieniowych z soją amerykańską.”  
 
   


Przedstawione przez dr Johanna Ficklera z Evonik/Degussa (Niemcy) dane naukowe wykazały, że badane śruty różniły się pod względem poziomu energii strawnej i profili aminokwasów, a śruta sojowa ze Stanów Zjednoczonych przy tej cenie miała lepszą wartość odżywczą niż inne pasze. Opierając się na wynikach badań naukowych przeprowadzonych w wybranych europejskich uniwersytetach i ośrodkach badawczych dr Gonzalo Mateos udowodnił, że przyswajalność energii i aminokwasów rośnie wraz ze wzrostem zawartości białka ogólnego i była wyższa w śrucie sojowej z USA. Następnie dr Johannes Doppenberg, Instytut Badawczy Schorthorst (Holandia) wprowadził te dane do aktualnej bazy wartości pokarmowych śrut sojowych i programów optymalizacji diet, co pokazało różnice między śrutami w zależności od ich pochodzenia w żywieniu niosek, kurcząt rzeźnych i trzody chlewnej. Dane te wskazują, że przyjmując najnowsze ceny faktyczna wartość śruty sojowej ze Stanów Zjednoczonych jest wyższa o 30-50 Euro na tonę od śrut z Ameryki Południowej.
 
Jak to wyraził jeden z polskich klientów kupujących amerykańską śrutę sojową: "Dlatego właśnie od ponad dwóch lat kupujemy śrutę sojową z USA; zdajemy sobie sprawę z tych dodatkowych korzyści, których jest nośnikiem". W roku finansowym 2009 Polska sprowadziła 84.000 ton amerykańskiej śruty sojowej, co stanowi wzrost o 60% w stosunku do roku poprzedniego. W minionym już właściwie roku marketingowym Polska była największym wśród 27 krajów członkowskich UE importerem amerykańskiej śruty sojowej.


 


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę