Właściwy mikroklimat ma duże znaczenie dla wykorzystania potencjału genetycznego zwierząt, wpływa na optymalne wykorzystanie pasz i zapewnia odpowiedni status zdrowotny.
Zwierzęta |
Temperatura oC |
Wilgotność względna % |
Prędkość powietrza m/s | |||||
Min. |
Opt. |
Maks. |
Min. |
Opt. |
Maks. |
Lato |
Zima | |
Knury i loszki hodowlane |
14 |
17 |
17 |
60 |
70 |
80 |
0,2 |
0,4 |
Lochy luźne |
12 |
15 |
20 |
60 |
70 |
80 |
0,2 |
0,4 |
Lochy karmiące |
18 |
20 |
27 |
60 |
70 |
80 |
0,2 |
0,4 |
Prosięta |
25 |
32 |
34 |
50 |
60 |
70 |
0,15 |
0,1 |
Warchlaki |
17 |
19 |
25 |
50 |
60 |
70 |
0,2 |
0,3 |
Tuczniki 65kg |
15 |
18 |
22 |
60 |
70 |
80 |
0,2 |
0,4 |
Tuczniki 95kg |
15 |
17 |
20 |
60 |
70 |
80 |
0,2 |
0,4 |
Tuczniki 110 kg |
12 |
16 |
20 |
60 |
70 |
80 |
0,2 |
0,4 |
Dopuszczalne stężenie gazów występujących w budynkach
przeznaczonych dla trzody chlewnej wynosi:
dwutlenek węgla CO2
0,25-0,30%
amoniak
NH3
0,0176g/kg
siarkowodór
10 ppm
prosięta
15
ppm warchlaki, tuczniki