Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O lepszy byt świń

16 grudnia 2004

W Polsce istnieje szesnaście zakładów wielkoprzemysłowego chowu świń. Według obrońców praw zwierząt, tamtejsze świnie rodzą się i giną w zamkniętych i przepełnionych pomieszczeniach, często nigdy nie widząc słońca. Prezes fundacji Viva, Juliette Gallatley, zainaugurowała kampanię dla poprawy bytu świń "Kwik rozpaczy".

Kampania skierowana do Polaków ma uświadomić im, w jak okrutny sposób często działa przemysł mięsny. Organizatorzy chcą pomóc poprawić byt zwierząt przeznaczonych na rzeź oraz propagować wegetarianizm.

Z danych zawartych w raporcie fundacji Viva wynika, że pod względem liczby hodowlanych świń Polska zajmuje trzecie miejsce w krajach Unii Europejskiej (po Niemczech i Hiszpanii) i ósme na świecie. W ubiegłym roku w Polsce zabito 25 mln świń.

Chów przemysłowy nastawiony jest na maksymalną wydajność. W pomieszczeniu hodowlanym umieszcza się jak najwięcej zwierząt i zatrudnia do opieki nad nimi możliwie najmniej osób. Farma przemysłowa świń liczy nawet kilkaset tysięcy świń.

Jak powiedziała Gallatley, zwierzęta trzymane są w boksach o betonowym podłożu, często stoją lub leżą w odchodach. Karmione są komputerowo o określonych godzinach. W chlewniach panuje brud, zaduch i półmrok; zwierzęta często zapadają na infekcje, w konsekwencji są faszerowane ogromną ilością antybiotyków. Większość świń żyje sześć miesięcy, ponieważ po upływie tego okresu ich mięso przy sprzedaży osiąga najlepszą cenę.

W ocenie Gallatley, jeszcze gorzej jest ze świniami przeznaczonymi do rozrodu. Te żyją od 3 do 5 lat, podczas gdy na wolności żyłyby od 15 do 20. Na dwa tygodnie przed porodem zamykane są w tzw. kojcach porodowych, w których nie mogą się obrócić, a jedynie zrobić krok w przód lub tył. Polskie normy przewidują na kojec 3,5 metra kwadratowego, co w praktyce oznacza, że ma się tam zmieścić świnia i zwykle około dziesięciu prosiąt.

Organizatorzy kampanii wskazują szczególnie na hodowle wielkoprzemysłowe koncernu Smithfield Foods (prowadzone przez firmę Prima Farm). W 2003 r. Inspekcja Ochrony Środowiska doszukała się wielu uchybień dotyczących warunków przetrzymywania zwierząt, ich stanu higieny oraz zatruwania środowiska.

Koncern Smithfield Foods jest obecny w Polsce od 1999 r. Obecnie działa pod szyldem spółek Animex, Prima Farm, Animex Agri oraz Morliny. Posiada kilkanaście dużych hodowli świń na terenie województw zachodniopomorskiego, warmińsko-mazurskiego i wielkopolskiego.

Według Gallatley, podobna wieloletnia kampania organizowana w Wielkiej Brytanii doprowadziła do zamknięcia najokrutniejszych farm, zakazano także osobnych kojców dla loch. Nastąpił widoczny spadek spożycia wieprzowiny. Co druga brytyjska rodzina deklaruje, że aktywnie ogranicza spożycie mięsa, a 80% opowiada się za zaprzestaniem hodowli przemysłowej. 8 mln Brytyjczyków jest wegetarianami.

Fundacja Viva powstała w 1994 roku w Wielkiej Brytanii. Walczy o prawa zwierząt oraz propaguje wegetarianizm. Działa też w Stanach Zjednoczonych, a od 2001 r. - także w Polsce.

POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę