europejskie forum rolników 2025

Niskie ceny wieprzowiny

16 lutego 2006

Mięso wieprzowe jest coraz tańsze. - Choć część zakładów nadal ceni półtusze kl. R po 4,5 - 4,6 zł za kg, to małe ubojnie oferują to mięso po 4,2 zł za kg - mówi Dariusz Stawski z Domu Handlowego Agro-Bis w Łodzi. Powód spadku cen to mała sprzedaż na rynku krajowym i na eksport.

Wahają się ceny drobiu. Zmiany te trudno uzasadnić - twierdzą maklerzy. Konkurencją dla krajowych producentów są dostawcy z UE, gdzie drób w ostatnich miesiącach bardzo potaniał.

Na przykład nogi indycze sprowadzane z Włoch kosztowały ponad 5 zł za kg, teraz można to mięso kupić poniżej 4 zł za kg.


POWIĄZANE

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę