Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Niezdrowe mięso

9 maja 2003

W upalne dni mięso leży na ladzie zamiast w lodówce, a pęta kiełbasy wiszą na hakach w budkach i przyczepach. To niestety wciąż powszechny widok na łódzkich targowiskach. M. in. na Bałuckim Rynku, gdzie wczoraj w takich właśnie warunkach sprzedawano mięso.

Służby sanitarne ostrzegają , że zjedzenie mięsa, które było przechowywane poza lodówką, zagraża zdrowiu.

- W wysokiej temperaturze bakterie, np. salmonelli, namnażają się i mogą spowodować zatrucie pokarmowe - mówi Leszek Ośródka , kierownik oddziału żywienia, żywności i przedmiotów użytku w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Łodzi. - Poza tym mięso psuje się, traci swoje walory smakowe, zapachowe i odżywcze.

Budki i przyczepy handlujące mięsem i jego przetworami muszą być wyposażone w urządzenia chłodnicze. Normy nakazują przechowywać tę żywność w temperaturze 2 - 4 stopni C. W upały nawet suszone i wędzone wędliny powinny być chłodzone. Natomiast zgodnie z nowymi przepisami, w handlu obwoźnym wolno sprzedawać wyłącznie mięso i przetwory paczkowane.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę