Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

(Nie)bezpieczna żywność

5 grudnia 2006

Istnienie szarej strefy oraz nieprawidłowości w nadzorze nad bezpieczeństwem żywności – to zdaniem naukowców poważne problemy branży mięsnej.

W ciągu ostatnich kilku lat polski przemysł mięsny przeszedł gruntowną metamorfozę – kilkaset zakładów może śmiało konkurować z unijnymi. Ale nie udało się uporządkować całego rynku mięsa. A to ma wpływ i na jakość, i na bezpieczeństwo tej żywności.

Szacuje się, że poza wszelką kontrolą, jest na rynku przynajmniej 20 procent mięsa i jego przetworów. Walka z szarą strefą na razie nie przynosi efektów.

- Dopóki jest to opłacalne, są ludzie, którzy tym się zajmują i omijają prawo, bardzo ciężko to wykryć - mówi Bogdan Twarowski z Inspekcji Weterynaryjnej.

Być może sytuacja zmieni się, gdy zamiast kilku, będzie jedna instytucja kontrolująca bezpieczeństwo żywności. Planuje się, że powstanie ona w przyszłym roku. Inspekcja weterynaryjna zapowiada też, że większy nacisk będzie położony na sprawdzanie warunków produkcji mięsa szczególnie na etapie hodowli i karmienia zwierzęcia.

Być może częstsze kontrole powstrzymają niektórych rolników przed używaniem zakazanych pasz z dodatkiem mączki kostnej. Specjaliści branży mięsnej przyklaskują pomysłowi, by bezpieczna żywność była dla klientów widoczna na półkach. Ma ją wyróżniać ten znak.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę