Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nie będzie świnek na Opolszczyźnie?

6 czerwca 2003

Hodowcy trzody na Opolszczyźnie rozważają likwidację stad. Od czasu likwidacji Zakładów Mięsnych w Opolu, w województwie opolskim nie ma dużej masarni i większość trzody wywożona jest w inne rejony kraju. Wykorzystują to handlarze, głównie ze Śląska, którzy przyjeżdżają po odbiór zwierząt.

W ostatnich dniach zeszli z ceną do 2,80 zł za kilogram. To już zdaniem rolników jest poniżej kosztów produkcji. Tym razem hodowcy trzody chlewnej nie czekają, aż zajrzy im w oczy bankructwo. 
 
Raz w górę, raz w dół - tak wygląda sytuacja na rynku żywca wieprzowego. Teraz przyszedł czas na podwyżki, ale jak na razie raczej symboliczne - mówią hodowcy. Ceny żywca wzrosły średnio o 5-10 gr. za kilogram.
 
Świń jest coraz mniej, bo wielu hodowców już ograniczyło produkcję. Jak mówią - przy bardzo drogich paszach opłacalności nie ma żadnej. Odstawiane tuczniki są coraz lżejsze, średnio ważą 103-108 kg. Chociaż zakłady starają się jak mogą zniechęcić hodowców do sprzedaży macior oferując bardzo niskie ceny, do punktów skupu trafia ich coraz więcej.
 
Rolnicy boją się, że już niedługo agencja może przerzucić środki z rynku mięsa na zboża. Wtedy skończy się skup półtusz, a ceny spadną. Dlatego wolą teraz pozbyć się żywca i zmniejszają pogłowie.
 
Przed rokiem zbyt wielu rolników chciało zarobić na tucznikach. Hodowlą zajęły się całe wsie. Teraz właściciele wieprzowych ferm są w dramatycznej sytuacji. Nadprodukcję wykorzystują pośrednicy.
 


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę