Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nerwowe tygodnie na rynku żywca

2 marca 2005

Jeszcze w zeszłym tygodniu małe zakłady rzadko odwiedzały punkty skupu. Teraz rozpoczęły już świąteczne zakupy. Ubojniom szyki pokrzyżował mróz. Do punktów skupu przyjeżdżają tylko nieliczni hodowcy, a potrzeby zakładów rosną. Rolnicy wiedzą, że firmy będą potrzebowały więcej surowca przed Wielkanocą, dlatego nie spieszą się ze sprzedażą.

W niektórych rejonach kraju już w zeszłym tygodniu zaczęły się pierwsze problemy z zakupem świń. Od dziś ceny poszły w górę. Na razie podwyżki sięgają 10 gr. za kilogram. Ale do ilu mogą wzrosnąć przed świętami eksperci boją się prognozować. Małe zakłady już podkupują towar oferując do 4 zł za kilogram żywca. Największe rozpiętości cen w najniższych klasach. Ale są już firmy, gdzie klasy R, O i P stanowią zaledwie 1/10 całego skupu.

Najtańsze i najdroższe prosięta są na Mazowszu. W ubiegłym tygodniu parę prosiąt w Węgrowie można było kupić za 220 zł. W Łosicach prosięta wyceniano nawet po 400 zł za parę.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę