Na terenie miasta i powiatu grudziądzkiego istnieje 15 zakładów przetwórstwa mięsnego. Wymogów Unii Europejskiej nie spełniają tylko dwa.
Powiatowy Lekarz Weterynarii lek.wet. Witold Gappa twierdzi, że będą one miały poważne trudności z przystosowaniem się do wymogów unijnych. Dwanaście zakładów zakwalifikowano do kategorii B1 co oznacza, że o uprawnienia do produkcji na rynki Unii mogą się starać do końca 2003 roku.
Trwające prace modernizacyjne 12 zakładów, ich rozbudowa i właściwe wyposażanie mogą napotkać jednak na trudności. Wynikają one nie z barku chęci ich właścicieli, ale z powodu trudności finansowych – wyjaśnia dr Witold Gappa. Obecnie uprawnienia do wejścia na rynki zjednoczonej Europy posiada tylko jeden zakład przetwórstwa mięsnego z tego terenu. Pozostałe, na dostosowanie się do unijnych wymogów, mają 9 miesięcy.