Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso do Unii

17 marca 2003

Na terenie miasta i powiatu grudziądzkiego istnieje 15 zakładów przetwórstwa mięsnego. Wymogów Unii Europejskiej nie spełniają tylko dwa.

Powiatowy Lekarz Weterynarii lek.wet. Witold Gappa twierdzi, że będą one miały poważne trudności z przystosowaniem się do wymogów unijnych. Dwanaście zakładów zakwalifikowano do kategorii B1 co oznacza, że o uprawnienia do produkcji na rynki Unii mogą się starać do końca 2003 roku.

Trwające prace modernizacyjne 12 zakładów, ich rozbudowa i właściwe wyposażanie mogą napotkać jednak na trudności. Wynikają one nie z barku chęci ich właścicieli, ale z powodu trudności finansowych – wyjaśnia dr Witold Gappa. Obecnie uprawnienia do wejścia na rynki zjednoczonej Europy posiada tylko jeden zakład przetwórstwa mięsnego z tego terenu. Pozostałe, na dostosowanie się do unijnych wymogów, mają 9 miesięcy.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę