Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięsne negocjacje

2 października 2003

Już w przyszłym miesiącu Polska rozpocznie negocjacje z Komisją Europejską na temat przyznania kolejnej grupie zakładów mięsnych okresów przejściowych. Tym razem o przetrwanie będą walczyć firmy z kategorii C, które początkowo miały zostać zamknięte 1 maja 2004 roku. Bruksela prawdopodobnie zgodzi się, aby dostały one maksymalnie jeden rok na nadrobienie zaległości. Te firmy, które nie otrzymają prawa do skorzystania z okresu przejściowego będą musiały wstrzymać produkcję jeszcze w tym roku.

Prawo do skorzystania z dodatkowego okresu przejściowego otrzymały ostatnio zakłady mięsne z kategorii B1, a więc takie, które początkowo deklarowały, że dostosują do unijnych wymogów do dnia wejścia Polski do Unii Europejskiej. Okazało się, że aż 112 firm przetwórstwa mięsa czerwonego przeliczyło się w swoich rachubach i nie zdąży na czas zmodernizować się. "Unia podeszła do tego bardzo przychylnie i wszystkie zakłady, które wystąpiły z pewnymi wyjątkami taki okres otrzymały" - mówi Główny Lekarz Weterynarii Piotr Kołodziej. Teraz o okres przejściowy chcą walczyć zakłady mięsne z kategorii C. Początkowo sądzono, że wszystkie firmy z tej kategorii zostaną zamknięte.

Okazało się jednak, że część z nich poczyniła tak duże postępy, że rząd postanowił rozpocząć rokowania o przyznanie im maksymalnie jednorocznego okresu przejściowego. Ale z takiej szansy nie będą mogli skorzystać wszyscy. Jeżeli już będziemy rozmawiali, będziemy rozmawiali o zakładach kategorii C - zakładach o strukturze przemysłowej o zaawansowaniu powyżej 50% i takich zakładach, które mają albo kredyty branżowe, albo wdrożony program Sapard – dodaje Piotr Kołodziej. 
 
Co z resztą – najgorzej przygotowanej do integracji – kategorii C? Jej los wydaje się być przesądzony. Te, które nie deklarowały chęci dostosowania i nie rokują nadziei, że zdążą do dnia akcesji, będą na drodze administracyjnej zamykane. – mówi Witold Choiński z PZPEiIM. Takie stanowisko wydaje się podzielać Inspekcja Weterynaryjna, która do końca grudnia powinna zakończyć wizytacje wszystkich zakładów mięsnych. Każdy z nich otrzyma następnie decyzję o terminie zakończenia modernizacji.
 
 W kategorii C znajduje się obecnie około 1500 firm. Tylko niewielka część z nich otrzyma prawo do okresu przejściowego, reszta będzie zamykana.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę