europejskie forum rolników 2025

Mięsne negocjacje

2 października 2003

Już w przyszłym miesiącu Polska rozpocznie negocjacje z Komisją Europejską na temat przyznania kolejnej grupie zakładów mięsnych okresów przejściowych. Tym razem o przetrwanie będą walczyć firmy z kategorii C, które początkowo miały zostać zamknięte 1 maja 2004 roku. Bruksela prawdopodobnie zgodzi się, aby dostały one maksymalnie jeden rok na nadrobienie zaległości. Te firmy, które nie otrzymają prawa do skorzystania z okresu przejściowego będą musiały wstrzymać produkcję jeszcze w tym roku.

Prawo do skorzystania z dodatkowego okresu przejściowego otrzymały ostatnio zakłady mięsne z kategorii B1, a więc takie, które początkowo deklarowały, że dostosują do unijnych wymogów do dnia wejścia Polski do Unii Europejskiej. Okazało się, że aż 112 firm przetwórstwa mięsa czerwonego przeliczyło się w swoich rachubach i nie zdąży na czas zmodernizować się. "Unia podeszła do tego bardzo przychylnie i wszystkie zakłady, które wystąpiły z pewnymi wyjątkami taki okres otrzymały" - mówi Główny Lekarz Weterynarii Piotr Kołodziej. Teraz o okres przejściowy chcą walczyć zakłady mięsne z kategorii C. Początkowo sądzono, że wszystkie firmy z tej kategorii zostaną zamknięte.

Okazało się jednak, że część z nich poczyniła tak duże postępy, że rząd postanowił rozpocząć rokowania o przyznanie im maksymalnie jednorocznego okresu przejściowego. Ale z takiej szansy nie będą mogli skorzystać wszyscy. Jeżeli już będziemy rozmawiali, będziemy rozmawiali o zakładach kategorii C - zakładach o strukturze przemysłowej o zaawansowaniu powyżej 50% i takich zakładach, które mają albo kredyty branżowe, albo wdrożony program Sapard – dodaje Piotr Kołodziej. 
 
Co z resztą – najgorzej przygotowanej do integracji – kategorii C? Jej los wydaje się być przesądzony. Te, które nie deklarowały chęci dostosowania i nie rokują nadziei, że zdążą do dnia akcesji, będą na drodze administracyjnej zamykane. – mówi Witold Choiński z PZPEiIM. Takie stanowisko wydaje się podzielać Inspekcja Weterynaryjna, która do końca grudnia powinna zakończyć wizytacje wszystkich zakładów mięsnych. Każdy z nich otrzyma następnie decyzję o terminie zakończenia modernizacji.
 
 W kategorii C znajduje się obecnie około 1500 firm. Tylko niewielka część z nich otrzyma prawo do okresu przejściowego, reszta będzie zamykana.


POWIĄZANE

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę