Rasa bydła Salers która przybyła do Francji z Półwyspu Iberyjskiego w XIX wieku, mocno zadomowiła się na polach w takich prowincjach jak Bretania, Burgundia czy Normandia.
Bydło tej rasy jest wyjątkowo przystosowane do reprodukcji młodych osobników. Większość jałówek, czy to krzyżówki czy osobniki nie krzyżowane rodzą cielaki które przybierają na wadze by osiągnąć masę od 650 do 800 kg. Jałówki krzyżowane mogą również być pasione naturalnie do 36 miesiąca życia, co znacznie zmniejsza koszty zakupu paszy zarówno w lecie jak i na zimę. Jałówka taka to 420 kg tuszy znakomitej klasy mięsa.
Krowy tej rasy przeznaczone do produkcji mleka dają rocznie do 4.000 litrów mleka wysokiej jakości z którego wyrabia się smakowite sery Cantal.
Obecnie we Francji hodowanych jest ponad ponad 36.000 krów tej rasy, z czego 16 tys w Burgundii, Franche-Comte i Alzacji oraz 20 tys. na terenie Bretanii i Normandii.