Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” podczas Jarmarku Jakubowego w Szczecinie

30 lipca 2015
W dniach 22-26 lipca na terenach przy katedrze św. Jakuba w Szczecinie odbyła się siódma edycja Jarmarku Jakubowego. Jarmark Jakubowy to wyjątkowe wydarzenie, które łączy ze sobą tradycję ze średniowiecza i współczesności. Organizatorami Jarmarku byli: Parafia Rzymskokatolicka p. w. Św. Jakuba, Fundacja Szczecińska, Miasto Szczecin, Województwo Zachodniopomorskie, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie. Jak co roku impreza zgromadziła rekordową liczbę zwiedzających i wystawców.


Program Jarmarku Jakubowego jest bardzo bogaty, tworzony jest tak, aby każdy znalazł coś ciekawego dla siebie. Podzielony jest na cztery części: wydarzenia religijne, kupiectwo, edukację i kulturę. W trakcie trwania Jarmarku Jakubowego odbyła się XV edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną (finał regionalny). Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ważne było znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Istotne także było zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich (zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania) do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu, a także – po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej – przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym. Organizatorem Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego. Jej rolą jest zbudować wspólnie z administracją rządową i samorządową polski system dla produktów tradycyjnych regionalnych i lokalnych na wzór krajów Unii. W państwach europejskich systemy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych były zawsze tworzone głównie przez producentów i sprzedawców lub organizacje je reprezentujące.

Oddział Terenowy ARR w Szczecinie ufundował 3 nagrody rzeczowe w kategoriach:  Produkty pochodzenia zwierzęcego (podkategoria Produkty mleczne), Produkty pochodzenie roślinnego (podkategoria Przetwory zbożowe), Napoje regionalne. Uroczyste wręczenia nagród nastąpiło w sobotę, 25.07 na scenie głównej.

POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę