Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” podczas Jarmarku Jakubowego w Szczecinie
30 lipca 2015
W dniach 22-26 lipca na terenach przy katedrze św. Jakuba w Szczecinie odbyła się siódma edycja Jarmarku Jakubowego. Jarmark Jakubowy to wyjątkowe wydarzenie, które łączy ze sobą tradycję ze średniowiecza i współczesności. Organizatorami Jarmarku byli: Parafia Rzymskokatolicka p. w. Św. Jakuba, Fundacja Szczecińska, Miasto Szczecin, Województwo Zachodniopomorskie, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie. Jak co roku impreza zgromadziła rekordową liczbę zwiedzających i wystawców.
Program Jarmarku Jakubowego jest bardzo bogaty, tworzony jest tak, aby każdy znalazł coś ciekawego dla siebie. Podzielony jest na cztery części: wydarzenia religijne, kupiectwo, edukację i kulturę. W trakcie trwania Jarmarku Jakubowego odbyła się XV edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną (finał regionalny). Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ważne było znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Istotne także było zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich (zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania) do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu, a także – po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej – przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym. Organizatorem Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego. Jej rolą jest zbudować wspólnie z administracją rządową i samorządową polski system dla produktów tradycyjnych regionalnych i lokalnych na wzór krajów Unii. W państwach europejskich systemy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych były zawsze tworzone głównie przez producentów i sprzedawców lub organizacje je reprezentujące.
Oddział Terenowy ARR w Szczecinie ufundował 3 nagrody rzeczowe w kategoriach: Produkty pochodzenia zwierzęcego (podkategoria Produkty mleczne), Produkty pochodzenie roślinnego (podkategoria Przetwory zbożowe), Napoje regionalne. Uroczyste wręczenia nagród nastąpiło w sobotę, 25.07 na scenie głównej.