Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kończy się świńska górka?

21 stycznia 2004

Przynajmniej tak uważają przetwórcy z Wielkopolski, krajowego zagłębia świń. Tam rolnicy już od dawna wycofywali się z produkcji, przy niskich cenach żywca i bardzo drogich paszach musieli do niej dokładać.

Cały czas do ubojni trafiają maciory, małe jest także zainteresowanie prosiętami. A to oznacza, że mniejsza będzie również podaż. A potrzeby rosną, bo poza bieżącą produkcją duże zakłady zajęły się skupem żywca na odnowienie agencyjnych zapasów i eksportem półtusz.

Inna sytuacja jest nadal w centrum i na południu kraju. Tu ceny skupu ani drgnęły głównie dlatego, że przetwórnie maja coraz większe trudności ze zbytem gotowych wyrobów. Poniżej 3 zł za kilogram żywca dostają rolnicy, którzy mają do sprzedania zaledwie kilka sztuk i to nienajlepszej jakości. Za dobra mięsność zakłady płacą do 3,30 zł.

Na większości targowisk za parę prosiąt rolnicy żądają od 100 do 200 zł, ale do transakcji dochodzi po zdecydowanie niższych cenach.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę