W związku ze zrezygnowaniem z badań polskiego mięsa wieprzowego w kierunku klasycznego pomoru świń przez węgierskie władze weterynaryjne, z dniem 8 kwietnia 2004 roku od godziny 24.00 znosi się obowiązek badania towarów (mięso wieprzowe, mięso drobiowe, karma dla zwierząt) importowanych z Węgier, przed dopuszczeniem do obrotu, w kierunku:
1. obecności drobnoustrojów patogennych Salmonelli, Enterobacteriaceae oraz pozostałości metali ciężkich i PCB w karmie dla zwierząt,
2. obecności substancji o działaniu anabolicznym oraz pozostałości antybiotyków (w szczególności metronidazolu) w mięsie wieprzowym
3. obecności substancji o działaniu anabolicznym, antybiotyków, kokcydiostatyków oraz drobnoustrojów patogennych, a w szczególności Salmonelli w mięsie drobiowym, wprowadzone pismem nr GIWz.I.401/K-40/2004 z dnia 27 lutego 2004 roku.