Polska stara się o zgodę na dofinansowanie produkcji wysokojakościowej wołowiny. Pieniądze mogłyby pochodzić z Programy Rozwoju Obszarów Wiejskich. A mogliby się o nie starać zarówno hodowcy jak i przetwórcy.
Quality Meat Program to inicjatywa naukowców oraz hodowców bydła mięsnego. Dzięki połączeniu wiedzy naukowców oraz doświadczenia rolników powstały takie polskie steki. Od dzisiaj wołowina sygnowana znakiem QMP powinna być dostępne w pierwszej sieci handlowej w Polsce. Zainteresowanych informujemy tanio na pewno nie będzie, ale za to jakość gwarantowana.
Jerzy Wierzbicki – prezes Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego: ta wołowina jest droższa, chociaż rolnik powinien dostać premię, że produkuje produkt wyższej jakości. W związku z tym musi się to przełożyć na półkę.
Sieci hiper i supermarketów wróżą sukces takiemu pomysłowi produkcji mięsa. Inni powinni brać z nich przykład – dodają.
Andrzej Faliński – Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji: system QMP jest znakomitym rozwiązaniem, dlatego, że w kraju o rozdrobnionym rolnictwie wprowadził system koncentrowania sprzedaży dobrego produktu, produktu kontrolowanego w całym jego cyklu powstawania.
Teraz autorzy projektu starają się o możliwość dofinansowania z PROW. Chodzi o zwrot części nakładów poniesionych przez rolników na stworzenie systemu produkcji wysokiej jakości żywności. Z kolei zakłady mięsne liczą na refundacje 70% kosztów poniesionych na promocję wołowiny QMP. Wniosek w tej sprawie został już wysłany do Brukseli.