Bydło rasy HERFORD kojarzone bywa z westernami. Jednak ta rasa krów mięsnych znalazła zwolenników także w Polsce.
Jedno ze stad zarodowych należy do Edmunda Liszewskiego z Gołdapi. Bydło ma do dyspozycji kilkusethektarową zagrodę położoną na stokach Szewskich Wzgórz. Kilka lat temu były tu nieużytki rolne należące do PGR. To bydło zostało sprowadzone z Danii – rasa Herford czystej krwi. Jest to stado zarodowe. Pomysł chowu tego bydła wiąże się z warunkami klimatycznymi tego u. Bydło to jest odporne na surowy klimat – mówi właściciel stada Edmund Liszewski.
Bydło przez cały rok przebywa pod gołym niebem. Bardzo szybko przybiera na wadze. Mimo to ostatnie lata nie były zbyt pomyślne dla hodowców tej rasy ze względu na BSE. Stado to traktowane jest jako stado wysokiego ryzyka, dlatego w pierwszych latach odbiło się to na cenie cieląt oraz sztuk mięsnych.