OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Gramy kontra kilogramy

12 listopada 2009
Ruszyła ogólnopolska kampania promująca mięso gęsie. Jako pierwsi o zaletach tego rodzaju drobiu przekonywali hodowcy z województwa kujawsko-pomorskiego. Liczą, że to zwiększy jego śladowe spożycie. Rocznie polski konsument zjada zaledwie 17 gramów mięsa.

Miejsce rozpoczęcia kampanii nie jest przypadkowe. Województwo kujawsko-pomorskie słynie z hodowli gęsi, tak zwanej „białej kołudzkiej" – prawdziwego rarytasu na wielu europejskich stołach.

Halina Bielińska z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej: jest to ptak o doskonałym mięsie i doskonałym tłuszczu, to fenomen kulinarny, bo można zrobić bardzo wiele dań.

Na jakości polskiej gęsi poznali się już konsumenci z Europy Zachodniej. Rocznie na tamtejszy rynek wysyłamy ponad 22 tysiące ton.

Leszek Kawski, Krajowa Rada Drobiarstwa: myślę, że gdzieś odeszło to z naszej tradycji i dzisiaj gęsina też jest droga; przede wszystkim eksportujemy ją na rynek niemiecki.

Teraz przyszła pora na przypomnienie polskim konsumentom o walorach mięsa z gęsi. Tym bardziej, że zwyczaj przyrządzania takich dań ma już kilkusetletnią tradycję.

Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska: klasyka polska to jest taka gęś pieczona, często nadziewana jabłkami i skórkami jabłek często podawana zapiekanymi ziemniakami lub kapustą.

Mimo to na polskich stołach wciąż króluje tradycyjny drób. Rocznie zjadamy go ponad 27 kilogramów na osobę. Za granicę wysyłamy około 270 tysięcy ton.

prof. Andrzej Kowalski, IERiGŻ: od dłuższego czasu udział eksportu w całkowitej produkcji przekracza 20%, a wiec z jednej strony to powoduje stabilizację na rynku wewnętrznym, a jednocześnie z obawą patrzymy na wszystkie wahania na rynkach światowych.

Eksperci instytuty ekonomiki rolnictwa szacują, że przyszłoroczna produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 3% i sięgnie 1 miliona 300 tysięcy ton.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

  • Janusz Plewa
    15  lat temu
    Właśnie. Dobry kierunek. Brak surowca na szabasową potrawe pt. gęsie pipki. No i smalcu gęsiego też brak .
      Zgłoś nadużycie
  • ptyś
    15  lat temu
    Gramy kontra kilogramy Mówiąc szczerze to czy będzie tyle hodowców i gęsi na przyszły rok żeby hodować dla zakładów drobiowych za symboliczną złotówkę jak w tym sezonie. To rzeczywiście zostaną gramy.
      Zgłoś nadużycie
  • ptyś
    15  lat temu
    Gramy kontra kilogramy Mówiąc szczerze to czy będzie tyle hodowców i gęsi na przyszły rok żeby hodować dla zakładów drobiowych za symboliczną złotówkę jak w tym sezonie. To rzeczywiście zostaną gramy.
      Zgłoś nadużycie
14 maja

16℃

1015 hPa

3 km/h

czw
7℃

pią
13℃

sob
13℃

Wrocław
14 maja

16℃

1015 hPa

3 km/h

śro
17℃

czw
7℃

pią
13℃

Wrocław
...Dobry w czerwcu Bonifacy, gdy w maju dobry Serwacy...
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
AGRO-SORBa-KRIRa-KRUSAAA_SEJM_RPLASY_FSC

Kto zostanie Prezydentem RP_2025

Aby polskim rolnikom żyło się lepiej to Kto powinien zostać Prezydentem Polski! Kto, będąc Prezydentem RP nie zapomni o polski Rolniku!

Karol Nawrocki
Sławomir Mentzen
Marek Jakubiak
Artur Bartoszewicz
Szymon Hołownia
Rafał Trzaskowski
Magdalena Biejat
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę