W czerwcu 2015 roku indeks cen żywności FAO stracił 1 proc. spadając do 165 punktów. Żywność była najtańsza od 5 lat. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą globalną dostępnością do większości produktów spożywczych - oceniają eksperci.
Obecnie żywność jest najtańsza od września 2009 roku, ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat dziewięćdziesiątych.
W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych oraz ceny cukru, mniejsze zniżki odnotowano w przypadku cen mięs. Wzrosły natomiast cen zbóż i olejów roślinnych - podała Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. wyżywienia (FAO).
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu spadł o 4,13 proc. w stosunku do jego poziomu z maja, co wyraźnie sugeruje powrót do trend spadkowy. M.in. jest to spowodowane zniesieniem kwot mlecznych w Europie i oczekiwaniem na zwiększone dostawy mleka oraz dużymi zapasami przetworów mlecznych w Nowej Zelandii.
O 6,6 proc. obniżył się indeks ceny cukru, co jest efektem przewidywanej wyższej niż oczekiwano produkcji w Indiach (główny światowy konsument) i Tajlandii. Lepsze są też perspektywy produkcji w Brazylii (największy na świecie producent i eksporter cukru). W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 32 proc.
Zwyżka o 1,3 proc. cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek podwyższenia cen oleju palmowego i sojowego. Olej palmowy podrożał w związku ze zwiększonym popytem importowym (głównie z Chin i Indii) oraz obawami o negatywny wpływ pogody na produkcję w Azji Południowo-Wschodniej. Cena oleju sojowego podskoczyła z uwagi na spodziewaną niższą produkcję w USA. Wyższe ceny oleju rzepakowego spowodowane były niekorzystnymi warunkami pogodowymi w głównych regionach produkcji.
Wzrost indeksu cen zbóż o 1,5 proc. związany był głównie ze zwyżkami cen pszenicy i zbóż gruboziarnistych. Nieznacznie (0,6 proc.) obniżył się indeks cen mięs, głownie z powodu niższych cen wołowiny i mięsa owczego, podczas gdy ceny wieprzowiny wzrosły, a w przypadku cen drobiu było stabilnie.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004.
7292410
1