biogaz_09_2025

Duży popyt na wieprzowinę

29 sierpnia 2005

Od kilkunastu dni ceny mięsa wieprzowego biją rekordy. Klienci giełd towarowych kupują każdą ilość półtusz. Za kilogram wieprzowiny niezależnie od klasy trzeba zapłacić ponad 6 złotych.

Brakuje zarówno żywca, jak i elementów. Zakłady szukają podgardli, pachwin i twardych tłuszczów. Za te ostatnie płacą nawet 2 złote 40 groszy. To drastycznie wysokie ceny – mówią zgodnym chórem przetwórcy. Wszyscy spodziewali się, że z końcem sierpnia żywiec wieprzowy zacznie tanieć, ale tak się nie dzieje.

Podwyżki to nie tylko Polska domena. Objęły one całą Unię Europejską. Z dnia na dzień drożeją wszystkie elementy wieprzowe. Najbardziej poszukiwanym produktem jest boczek. Mimo ostatnich podwyżek przetwórcom nadal bardziej opłaca się importować mięso niż kupować krajowe. Wpływ na to ma przede wszystkim cena. Holenderskie czy Belgijskie karkówka i łopatka są dużo tańsze od Polskich. Jedynie krajowa szynka ma cenę niższą niż importowana.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę