MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Drożeje mięso na rynkach hurtowych

16 czerwca 2005
Od piątku na giełdach towarowych handlujących mięsem cenowe szaleństwo. Półtusze wieprzowe zdrożały średnio o 20 gr. za kilogram. Główny powód to brak żywca w skupie. Zakłady przyzwyczaiły się do niskich cen i ciężko im przełknąć podwyżki. Przetwórcy nie mieliby problemów z zakupem tuczników, ale rolnicy zaczęli przetrzymywać zwierzęta.

Trudno ratować się importem, bo w Danii, Belgii czy Holandii w tym tygodniu świń też brakuje. Przetwórców, wstrzymywanie się rolników ze sprzedażą dziwi, bo razem z żywcem drożeje tez mięso. A to oznacza mniej klientów, których w czasie sezonu owocowo-warzywnego i tak jest niewielu.

Najbardziej zdrożała szynka, karkówka i łopatka. A to, jak przewidują maklerzy, nie koniec podwyżek. Na wysokim poziomie są notowania skórek wieprzowych. Niską cenę trzymają tylko tłuszcze, na które od dłuższego czasu nie ma nabywców. 

POWIĄZANE

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę