Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czy trudno kupić byka?

10 stycznia 2003

Najpierw mieliśmy kilka lat gwałtownego spadku pogłowia bydła, teraz widzimy tego skutki. Aby kupić byki trzeba się nieźle naszukać. 

Ceny na razie nieśmiało ale zaczynają rosnąc. I jak rzadko za młode bydło można teraz dostać więcej niż za świnie. To małe pocieszenie mówią hodowcy, bo produkcja wciąż jest nieopłacalna i jeszcze dużo brakuje aby ceny skupu zrównały się z kosztami produkcji. Żeby sprzedać byka trzeba go trzymać półtora roku, przez ten czas więcej zje niż jest wart. A za sztukę rolnicy dostają zwykle niecałe 2 tys. zł.

Zamieszanie na rynku wywołała pogłoska, że naszą wołowina interesują się Włosi, konkretów nikt nie chce podać, ale już robi się nerwowo. Firmy eksportujące na pewno zaoferują korzystniejsze ceny, a wtedy nic nie uda nam się kupić na rynek krajowy – mówią właściciele małych ubojni. Już teraz skupują tylko połowę tego, co by chcieli.

Najdrożej jest na południu kraju, tam cena buhajów wzrosła do 3,50 zł za kilogram. W innych rejonach jest o 10-20 gr. taniej. Najgorzej jest z krowami rzeźnymi, ceny skupu spadły już do 1,30 zł za kilogram. A mimo to ze sprzedażą trzeba czekać w kolejce. Ubojnie nie chcą przyjmować zwierząt, bo nie mogą znaleźć na nie chętnych.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę