Ośrodki hodowli zarodowej bydła na Opolszczyźnie nie nadążają z produkcją. To skutek wciąż rosnącego zainteresowania materiałem genetycznym do produkcji rasy czerwono-białej. Wzrasta również zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego.
Prawie połowa krów na Opolszczyźnie należy do rasy czerwono-białej. Bydło tej rasy może być trzymane zarówno na pastwisku, jak i pod dachem. Wykazuje również dobre cechy rzeźne.
Rolnicy coraz chętniej poszukują materiału genetycznego do hodowli bydła opasowego. Zwłaszcza, że wciąż istnieje dopłata 500 zł do krowy czystej rasy i 300 zł do matki, która ma 75% czystej krwi, a 700 zł zaś do potomstwa męskiego.
Rolnicy najbardziej zainteresowani są zakupem byczków po matkach rasy czerwono-białej. Zwłaszcza dlatego, że bydło mięsne będzie można eksportować do krajów Unii.