Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Co zrobić ze starszym bydłem?

2 lipca 2002

Rolnicy po aferze z BSE mają kłopoty ze sprzedażą starszego bydła.

Ubój starszego bydła się nie opłaca – twierdzą właściciele ubojni. Problemem są badania jakie należy wykonać w kierunku choroby BSE. Próbki pobierane są od sztuki powyżej 30 miesiąca życia, a w niektórych przypadkach granica wieku jest obniżona do 24 miesięcy. Z takiego obrotu sprawy mogą się cieszyć konsumenci. Na nasze stoły trafia mięso z młodych sztuk, które jest z pewnością smaczniejsze. Jednak rolnicy mają nie lada problem.

Koszty utylizacji tzw. odpadów szczególnego ryzyka są wysokie, w dodatku brakuje firm, które tym się zajmują. Dlatego ubojnie nie chcą  przyjmować starszego bydła – wyjaśnia Wacław Popławski, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP okręgu zachodniopomorskiego. 

W najbliższym czasie rolnicy raczej nie mogą liczyć na zmiany w tej sytuacji. Koszty związane z badaniem w kierunku BSE będą zniechęcały do kupna starszego bydła. Ratunkiem jest obniżenie ceny żywca, która i tak jest niezbyt wysoka. Zabieg ten jednak uderzy w hodowców. Jest jeszcze jeden problem – na wyniki badań trzeba długo czekać.

Od listopada 2001 r. do 30 kwietnia br. zbadano w całej Polsce prawie 109 tys. sztuk bydła. Chorobę wykryto u jednej sztuki.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę