I znowu w dół. Ceny skupu żywca wieprzowego spadają od wielu tygodni. Z czerwcowych rekordów, niewiele już zostało. W niektórych firmach stawki w tym czasie obniżono nawet o złotówkę za kilogram. Tym razem prognozy ekspertów sprawdzają się.
Na więcej nas teraz nie stać odpowiadają niezmiennie przetwórcy i straszą kolejnymi przecenami. Bo sieci handlowe zamiast kupować mięso od naszych dostawców, sprowadziły elementy z zagranicy. Dlatego mimo wciąż niskiego pogłowia świń, trudno zagospodarować nawet to co jest.
tuczniki wg wbc zł/kg
S 5,70 – 6,15
E 5,60 – 6,05
U 5,40 – 5,85
R 5,10 – 5,60
O 4,69 – 5,20
P 4,04 – 5,00
Dziś tylko nieliczni oferują jeszcze swoim dostawcom ponad 6 złotych za najwyższą klasę „S”, w największych firmach jest to najczęściej 5 złotych 80 groszy.
Cena najgorszej klasy „P” spadła do 4 złotych. Ale to margines całej produkcji. Zdarza się, że przez wiele tygodni nikt nie odstawia zwierząt w tej klasie.
prosięta zł/parę
targowiska
woj. podlaskie 240 - 480
woj. kujawsko-pomorskie 250 - 360
woj. mazowieckie 280 – 500
woj. lubelskie 320 - 400
woj. łódzkie 320 – 430
woj. opolskie 340 – 400
woj. świętokrzyskie 340 - 450
A na targowiskach prosięta trzymają dobrą cenę. Choć rozpiętości duże, od 240 złotych za parę w Zambrowie na Podlasiu, do 500 w Żelechowie na Mazowszu.