Kolejny tydzień wzrostu cen żywca wieprzowego. Już nie tylko w Wielkopolsce, ale w całym kraju cenniki idą w górę. To jedyny sposób aby zatrzymać dostawców – tłumaczą w zakładach. Bo żywca brakuje. W punktach skupu ceny z poziomu 4 złotych za kilogram wzrosły do 4 złotych 40 groszy.
Wyższy kurs euro pozwolił handlowcom na podniesienie cen skupu, aby tylko zdobyć towar. Co przy obecnym, wciąż rekordowo niskim pogłowiu nie jest łatwe.
tuczniki wg wbc zł/kg
ceny skupu netto
S 5,80 – 6,10
E 5,70 – 5,95
U 5,50 – 5,70
R 5,10 – 5,50
O 4,69 – 5,10
P 4,04 - 4,70
W klasyfikacji euro klasa S ponownie wzbiła się ponad poziom 6 złotych za kilogram. Po dzisiejszych ubojach okaże się czy na tym koniec. Ale nie wykluczone, że może dojść nawet do 6 złotych 30 groszy. Klasa R kosztuje około 5 i pół złotego za kilogram.
Ale zdaniem przetwórców ceny zbliżają się już do granicy, powyżej której nie zaakceptuje ich ani krajowy rynek ani eksporterzy. Nasze tuczniki kosztują już tyle samo co niemieckie, i tylko niższe koszty transportu przy eksporcie np. na Ukrainę powodują, że polskie tuczniki wciąż są atrakcyjnym towarem. Jednak kolejne podwyżki mogą zniwelować tę różnicę.
prosięta zł/parę
targowiska
woj. świętokrzyskie 260 – 350
woj. łódzkie 280 - 400
woj. podlaskie 280 – 420
woj. mazowieckie 290 - 400
woj. kujawsko-pomorskie 300 - 380
woj. małopolskie 300 - 400
Na targowiskach stabilizacja na wysokim poziomie, para prosiąt kosztuje najczęściej od 300 do 400 złotych.