Długi weekend nie zachwiał rynkiem mięsa. W większości firm stawki płacone rolnikom są takie same jak przez cały kwiecień – około 3 i pół złotego za kilogram. Mimo mniejszych ilości żywca trafiających do punktów skupu, przetwórcy – jak przekonują – nie mają dużych problemów z pozyskaniem surowca. Chociaż teraz trzeba go już poszukać. Ale ich zdaniem nawet większy popyt na mięso związany z sezonem grillowym, komunijnym czy wolnymi dniami spokojnie można zabezpieczyć z bieżących ubojów, a do tego są jeszcze zamrożone zapasy.
Tylko nieliczne firmy zdecydowały się na minimalne podwyżki, bo chociaż skupują tyle samo, to większe są za to potrzeby handlu.
Reszta dopiero obserwuje rynek, ale jeśli będą zmiany to tylko w górę – dodają przetwórcy.
Żywiec wieprzowy zł/kg
S 4,70 – 4,95
E 4,60 – 4,90
U 4,40 – 4,66
R 4,15 – 4,30
O 3,55 – 4,10
P 3,35 – 3,90
Rozpiętości cen poszczególnych klas niewielkie. Klasa „U” wyceniana jest średnio na 4 i pół złotego, „R” od 4 złotych 15 groszy. Wyższe stawki obowiązują np. dla grup producenckich.
Prosięta zł/parę
Targowiska
woj. lubelskie 80 – 160
woj. kujawsko-pomorskie 90 – 120
woj. mazowieckie 100 – 180
woj. łódzkie 100 – 190
woj. podlaskie 120 – 280
woj. opolskie 160 – 180
Ceny prosiąt prawie bez zmian. Ze względu na krótszy tydzień oferowano ich mało. Tylko w kilku województwach parę można kupić poniżej 100 złotych. Równie rzadko zdarzają się też ceny przekraczające 200 złotych za parę.