Na rynku żywca wieprzowego wreszcie nadeszło długo oczekiwane ożywienie. W wielu zakładach, szczególnie w Wielkopolsce, od dziś obowiązują wyższe cenniki. Ale bez szaleństwa zmiany sięgnęły od 10 maksymalnie do 20 groszy za kilogram. Rolnicy najczęściej za kilogram żywca otrzymują 3 złote.
Powodów podwyżek jest co najmniej kilka. Po pierwsze żywca jest mniej, a ze względu na zbliżające się święta zwiększono zamówienia, po drugie rolnicy słysząc o nadziejach na odblokowanie rosyjskiego rynku nie spieszą się teraz ze sprzedażą. Do tego dochodzi jeszcze ptasia grypa. Ale na spekulacyjne przetrzymywanie żywca jest już zbyt późno mówią przetwórcy, bo kto nie sprzeda świń teraz po świętach może mieć problemy. Niektóre firmy planują zakończenie skupu około 20 grudnia, inne prowadzić będą ubój jeszcze w wigilie, bo świeże półtusze potrzebne będą pod noworoczne zamówienia.
Tuczniki wg wbc zł/kg
ceny skupu netto
S 4,15 – 4,59
E 4,00 – 4,45
U 3,80 – 4,19
R 3,60 - 3,85
O 3,00 – 3,41
P 2,77 – 3,21
Dziś klasa „E” wyceniana jest minimum na 4 złote za kilogram. Do doliczeniu wszelkich dodatków i premii najwyższa stawka to około 4 i pół złotego.
prosięta zł/parę
targowiska
woj. mazowieckie 70 – 160
woj. pomorskie 80 – 130
woj. lubelskie 80 – 180
woj. podlaskie 80 – 220
woj. świętokrzyskie, opolskie 100 – 160
woj. małopolskie 140 – 270
Na targowiskach zainteresowanie prosiętami małe, tak samo jaki i podaż. Ceny zaczynają się już od 70 złotych za parę, tylko w Małopolsce zbliżają się do 300.