Kupić tuczniki to jedno, ale sprzedać – to dopiero jest sztuka – mówią przetwórcy. Nadal zamówienia handlu detalicznego nie są czymś zadowalającym, dlatego w większości firm dzisiejszy poranek nie przyniósł zmian w cennikach.
I choć nie wszędzie udaje się kupić planowane ilości żywca wieprzowego, to jednak tydzień zaczyna się od próby powstrzymania galopujących cen.
I tak, najczęściej rolnicy za dostarczone do punktów skupu świnie dostają 3 złote 60 groszy – 3 złote 80 groszy za kilogram.
Może gdyby zmieniły się temperatury, zmieniłyby się też gusta kulinarne klientów, a wtedy ceny niechybnie znowu poszłyby w górę.
W większości zakładów mięsnych cena minimalna tuczników w klasie podstawowej sięga 4 złotych 40 groszy za kilogram.
TUCZNIKI wg wbc
- S 5,13 – 5,20
- E 4,85 – 5,13
- U 4,60 – 4,94
- R 4,40 – 4,75
- O 3,80 – 4,51
- P 3,60 – 4,20
PROSIĘTA zł/parę
- woj.lubelskie 130-240
- woj.świętokrzyskie 140-230
- woj.podlaskie 180-280
- woj.mazowieckie 200 – 270
- woj.małopolskie 220-320
- woj.lubuskie 230
Najtańsze, ale i z najniższą wagą prosięta oferowano na targowisku w Annopolu w Lubelskiem. Ceny maksymalne – ponad 300 złotych za parę znaleźliśmy w Nowym Targu.