Trudno już mówić o wyraźnych brakach na rynku żywca wieprzowego, ale zawirowania cenowe zaczynają być widoczne. Na razie jeszcze nie wszędzie, ale w niektórych rejonach kraju, jak na przykład w centrum, zakłady mięsne podniosły cenniki w górę średnio o 5 – 10 groszy za kilogram.
Ci, którzy podwyżek jeszcze nie wprowadzili, na razie uważnie badają rynek. Do sprawy należy podchodzić wręcz „po aptekarsku”, bo zanim zakupi się większą ilość żywca, trzeba mieć zapewniony zbyt na swoje towary. A ten przynajmniej na razie pozostawia wiele do życzenia.
Jedno jest pewne – świń na razie będzie brakować, ale czy ceny pójdą znacząco do góry – wszystko w rękach sieci handlowych i konsumentów.
Jeśli nie podwyżki, to przynajmniej będziemy utrzymywać aktualny poziom cen – zapewniają w zakładach mięsnych. Dzisiaj klasa R wyceniana jest od 3 złotych 90 groszy – do 4 złotych 10 groszy.
TUCZNIKI wg wbc
S 4,25 – 4,65
E 4,30 – 4,50
U 4,10 – 4,30
R 3,90 – 4,10
O 3,40 – 3,60
P 3,20 – 3,54
PROSIĘTA targowiska - zł/parę
woj.świętokrzyskie 160 - 240
woj.mazowieckie 160 - 300
woj.podlaskie 170 - 260
woj.wielkopolskie 210 - 270
woj.śląskie 215 - 260
Na targowiskach ceny prosiąt bez większych zmian. Tylko sporadycznie para tych zwierząt wyceniana jest na 300 złotych.