Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wołowina

26 września 2008
Od początku roku handlujący wołowiną nie mogli narzekać. Było i sporo zamówień i wysokie ceny. Ale tego, że notowania pójdą w górę tak gwałtownie jak w ciągu ostatniego miesiąca, nie spodziewał się chyba nikt. Wszystko przez ogromny popyt na czerwone mięso – i to nie tylko za granicą, ale i na naszym podwórku.

Notowania czerwonego mięsa stale pną się w górę, a chętnych do zakupu wciąż przybywa. Wołowina, do tej pory nasz produkt głównie eksportowy, zaczyna być doceniana na polskim rynku. Każda ilość się sprzedaje, a cena coraz częściej nie gra roli. Najwięcej za surowiec płacą ci, którzy zakontraktowali mniej niż w efekcie mogą przerobić.

Trwa poszukiwanie tańszego towaru, ale przy wzmożonym popycie, to jak szukanie igły w stogu siana. Większości mięs szlachetnych nawet nie ma w ofertach sprzedaży. Pozostałe drożeją. W górę idą stawki za ćwierćtusze i mięsa produkcyjne. Kilogram najpopularniejszej wołowej „dwójki” jeszcze miesiąc temu kosztował około 6 złotych 80 groszy.

Dzisiaj, żeby go kupić kontrahenci muszą przygotować się na cenę bliską 8 złotym. Jeśli popyt na mięsa wołowe w dalszym ciągu będzie utrzymywał się na podobnym co dziś poziomie, kupujący muszą się nastawić na dalszy wzrost notowań – komentują maklerzy.

Wołowina – giełdy towarowe
oferty sprzedaży        zł/kg
ćwierci chłodzone    8,00 – 10,50
mięsa drobne    
kl. I        10,50 – 11,00
kl. II        6,50 – 9,50
udziec        15,90 – 16,20
wątroba        2,00 – 2,80    


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę