Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wołowina

2 lutego 2007

Rynek wołowiny jako jedyny zachowuje stabilność. Problemów ze zbytem nie mają eksporterzy, a sprzyja im teraz korzystny dla sprzedaży w krajach Unii kurs euro. Zadowoleni są zarówno ci, którzy mają podpisane stałe umowy z odbiorcami, jak i ci, którzy na rynku szukają nowych partnerów.

Największym odbiorcą naszego mięsa jest Holandia, ale miejsca nie ustępują jej także Niemcy i Hiszpania. Za byki w średniej klasie ciężkości odbiorcy płacą około 9 złotych 60 groszy za kilogram.

I jak mówią hodowcy, to całkiem dobra cena, za którą już opłaca się produkować. Gorzej natomiast prezentuje się krajowy rynek. W Polsce spożycie wołowiny nigdy nie było zbyt duże, przede wszystkim ze względu na wysokie ceny.

Drobne mięsa wołowe zł/kg
giełdy towarowe
kl. I 10,20 – 14,00
kl. II 3,60 – 9,60
kl. III 3,00 – 4,00
kl. IV 1,00 – 2,80

Średnie ceny mięsa na eksport zł/kg
Byki 9,50 – 9,70
Jałówki 8,50 – 9,00
Bydło dorosłe
200+ 6,20 – 6,60
300+ 8,00 – 8,20

Producenci szukają więc rynków, na których mogliby sprzedać odkładające się tony wołowych mięs drobnych. Swojej szansy szukają na Litwie i w Rumunii. Ale póki co nie jest wesoło.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę