2,80 zł za kilogram żywca w zakładach mięsnych w Dębicy do 3.10 zł w mazurskim Elstarze. Średnio na tyle mogą liczyć rolnicy odstawiający w tym tygodniu świnie. Ceny bardzo powoli, ale jednak pną się w górę. Tylko czy będzie jeszcze za co płacić, skoro już teraz są spore problemy z zakupem tuczników?
A wszystko dlatego, że w ostatnich miesiącach do punktów skupu trafiały tak wielkie ilości macior, że takiej sytuacji nie pamiętają nawet najstarsi pracownicy - mówią w zakładach mięsnych.
Ceny skupu żywca proponowane i przez zakłady mięsne i przez Agencję Rynku Rolnego odstraszają rolników. Większość czeka na podwyżki, ale to może działać na ich niekorzyść. Targowiska doskonale odzwierciedlają to co dzieje się na rynku. Chętnych do powiększania hodowli jak na lekarstwo. Na targowisku w Żurominie parę prosiąt można kupić nawet po 80 zł.