OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ceny - Wieprzowina

17 czerwca 2009
Ten tydzień miał przynieść cenową odwilż i przełom w handlu.
Ale tak się nie stało, a z rynków nie płyną żadne informacje, które mogłyby sytuację odwrócić. Wydawało się, że ceny wieprzowiny są już tak wyśrubowane, że teraz muszą już tylko spadać. Ale wyższe stawki w Europie i niekorzystny dla nas kurs euro, tylko je podniosły.

Padają kolejne rekordy. Zapotrzebowanie byłoby zdecydowanie większe gdyby nie ceny. Od wczoraj kilogram wieprzowiny zdrożał średnio o 20 groszy.

Półtusze wieprzowe kl. E – import
giełdy towarowe         zł/kg
teraz    
    oferty sprzedaży    7,90 – 8,10
    oferty kupna        7,70 – 7,80

Realizowane są głównie zamówienia z ubiegłego tygodnia, do nowych transakcji dochodzi jedynie wtedy, gdy kupującym uda się wynegocjować niższe stawki. Ale to zdarza się niezwykle rzadko.

Za belgijskie czy duńskie półtusze w klasie E trzeba dzisiaj zapłacić około 8 złotych, To poziom nie do przekroczenia dla kupujących, którzy górną granicę swoich możliwości postawili dwadzieścia groszy niżej.

Wieprzowina – import – giełdy towarowe
            zł/kg
maksymalne oferty kupna
    karkówka    9,50
    szynka        8,20

oferty sprzedaży
    karkówka    9,50 – 9,80
    szynka        8,20 – 8,50

Za półtuszami w górę poszybowały też notowania większości elementów. Tu także coraz rzadziej dochodzi do porozumienia. Producenci podnoszą cenniki, a przetwórcy polują na niższe stawki.

I tak zapowiada się kolejny tydzień.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę