Ptak_Waw_CTR_2024
Biometan_II_Forum_2024

Ceny - Wieprzowina

9 maja 2008
Głowy wieprzowe 100% w górę, podobnie skórki, nogi czy podgardla. W ciągu miesiąca cenniki tych zwykle najtańszych elementów zmieniły się diametralnie. Towaru brakuje, ale nie chętnych. Sprzedaje się każda ilość, praktycznie w każdej cenie.

Część firm zabezpiecza się przed nadchodzącym do całej Europy świńskim dołkiem i robi zakupy na zapas. Inni podchodzą do sprawy bardziej spekulacyjnie. Pojawiły się nawet problemy ze znalezieniem pustych chłodni.

Zupełnie inaczej jest za to z półtuszami. Szczególnie z zapasów Agencji Rezerw Materiałowych. Mimo, że w poniedziałek ceny wywoławcze spadły o 5 groszy za kilogram, nie sprzedaje się nic.

To po prostu za wysokie stawki – komentuje Katarzyna Szaniawska z Warszawskiej Giełdy Towarowej. Tym bardziej, że bez problemu i to w dużo niższych cenach można kupić półtusze świeże czy chłodzone.

Dziś kolejny przetarg, ale na razie chętnych nie. Po doliczeniu kosztów transportu takie zakupy byłyby wielkim nieporozumieniem – dodają maklerzy. Jeśli Agencja nie spuści z tonu – nie szybko cokolwiek się sprzeda.

       PÓŁTUSZE WIEPRZOWE

(głęboko mrożone)  zł/kg  
klasa E  5,85       
klasa U  5,55
klasa R  5,40  


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę