Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

2 maja 2008
Ożywienie na rynku mięsa widoczne jest dopiero od dwóch dni. Ale popyt i tak jest mniejszy niż się spodziewano, a ceny coraz wyższe. Na podwyżki mają wpływ przede wszystkim wzrosty cen mięsa na zachodzie i coraz mniejsze rozbiory w kraju. W tym tygodniu ze względu na początek sezonu grillowego zdecydowanie największym powodzeniem cieszy się karkówka. Kilogram z kością zarówno polskiej jak i importowanej kosztuje już powyżej 8 złotych, czyli co najmniej o ponad złotówkę więcej niż tydzień temu.

Towar z importu nie stanieje, bo np w Holandii też jest długi weekend. Za łopatkę z kością trzeba zapłacić średnio 5 złotych za kilogram. Na schab i szynkę w podwyższonych cenach nie ma chętnych. Klienci mogliby kupić ten asortyment, ale przynajmniej o 20 groszy taniej.

Bardzo duże zainteresowanie jest tez nóżkami wieprzowymi, głowami, tłustym boczkiem oraz mięsem drobnym klasy drugiej. Towaru na rynku jest jednak niewiele.

Na rynku bardzo poszukiwane są też tłuszcze twarde i skórki. Odbiorców na ten towar jest teraz dużo na Wschodzie, ale asortymentu brakuje, a ceny galopują w górę. Mniejszy popyt jest na słoninę.

Wieprzowina – ceny transakcyjne
giełdy towarowe        zł/kg
tłuszcze twarde        2,20
tłuszcze miękkie        1,80
słonina            2,40
skórki wieprzowe        1,00


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę