Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

9 kwietnia 2008
To już nawet nie handel, to próba upchnięcia gdziekolwiek zalewającego rynek surowca. Już dawno sprzedaż wieprzowiny nie wyglądała tak fatalnie, jak teraz. Wszyscy zgodnie narzekają na brak zbytu. Klienci dokonują zakupów bardziej niż ostrożnie. Jeśli dochodzi do transakcji, to tylko, gdy przetwórcom brakuje jakiegoś asortymentu, ale takie sytuacje zdarzają się niezwykle rzadko.

Nie tylko nie ma nowych zamówień, ale klienci potrafią odmówić przyjęcia części zmówionego towaru lub zrezygnować z umowy w ogóle. Wolą zapłacić karę, niż powiększyć ilość surowca w magazynach. Przeważające grono przetwórców mówi: „zakupy pod 10-tym kwietnia”.

Dlaczego akurat 10 kwietnia miałby być magiczną datą i sprawić, ze handel ruszy, ciężko powiedzieć, ale poczekamy zobaczymy – komentują maklerzy. A producenci dodają, że jeśli nic się nie zmieni, będą zmuszeni do ograniczenia rozbiorów nawet o połowę.

Jedynymi towarami, które jeszcze czasem uda się sprzedać, są łopatka, karkówka i schab. Ceny póki co pozostają bez zmian i raczej na obniżki się nie zanosi. Mimo braku klientów producentom trudno zejść z cenowego poziomu, który już dawno sięgnął granicy kosztów produkcji, a zatem opłacalności.

Elementy wieprzowe – giełdy towarowe
ceny transakcyjne        zł/kg
łopatka            4,60 – 4,80
karkówka z kością        6,60 – 6,80
schab                13,20 – 13,50

półtusze wieprzowe             zł/kg
kl. E i U           4,50 – 5,70
kl. R            4,10 – 5,20


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę