Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

4 stycznia 2008
Strach konsumentów przed ptasia grypą i mniejszy skup trzody w świątecznym okresie spowodowały, że wieprzowina ma swoje pięć minut. Po słabszych ostatnich miesiącach roku, końcówka grudnia i pierwsze dni stycznia to duże ożywienie w handlu. Wieprzowina w szybkim tempie znika nie tylko ze sklepowych półek, ale przede wszystkim z zakładów. Po raz pierwszy od września można mówić o pustych magazynach. Na rynku jest dosyć nerwowo – mówią maklerzy i dodają, że taki stan akurat ich cieszy, bo lepiej poszukiwać towaru niż nie handlować wcale.

Braki w krajowym mięsie uzupełniane są przez importerów. Na pniu sprzedawane są półtusze. Kupujący wolą nawet duńskie czy belgijskie, bo w ostatnich dnia są one tańsze od krajowych nawet 20 – 30 groszy za kilogram. Za kilogram krajowych trzeba zapłacić około 6 złotych. Cena importowanych nie dochodzi do tego pułapu.

Schab i łopatka to główne obok półtusz poszukiwane na rynku elementy wieprzowe. Łopatkę kupują przede wszystkim zakłady jako jeden z elementów do produkcji wędlin szynkowych. Kilogram kosztuje około niecałe 5, jest więc tańszy od szynki ponad 2 i pół złotego.

Elementy wieprzowe - ceny transakcyjne    zł/kg
              kraj       import

schab    10,00 – 16,00    13,00 – 14,00
szynka    7,80 – 13,00    6,50 – 6,60
łopatka    6,50 – 9,80    4,80 – 4,90


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę