Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

13 czerwca 2007
Jak na huśtawce – rynek mięsa wciąż jest bardzo chwiejny. W ciągu godziny ceny potrafią drastycznie piąć się w górę, ale chyba tylko po to, aby za chwilę spaść.

Na razie mamy podwyżki. Ceny półtusz wieprzowych wyraźnie podskoczyły. Jeszcze w czwartek za towar w klasie E maklerzy proponowali nie więcej jak 4 złote 80 groszy za kilogram. Dziś trudno kupić taniej niż po 5 złotych 10 groszy.

Takie wahania dotyczą jednak tylko mięsa chłodzonego. Mrożone nadal jest w niełasce. Firmy szukają więc ciągle nowych rynków zbytu. Ostatnio hitem eksportowym stały się nogi wieprzowe, kupowane głównie przez Koreę. Jednak tu są duże wymogi i co do jakości towaru i co do sposobu pakowania.

Teraz kilogram kosztuje około 1 zł 30 groszy. Dwa miesiące temu był przynajmniej o 40 groszy tańszy. A na dodatek coraz trudniej zgromadzić odpowiednią ilość towaru.

Tymczasem na zachodzie Europy podwyżki. Bardzo znacząco poszły w górę ceny schabu. Dziś importowany kosztuje nawet 14 złotych 40 groszy za kilogram. W piątek było nawet o 80 groszy taniej.

MIĘSO IMPORTOWANE   zł/kg
schab (Belgia, Węgry) 14,30 – 14,40
łopatka (Belgia, Holandia) 4,70
karkówka (Belgia, Holandia) 8,20


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę