Ten tydzień na rynku wieprzowiny bardzo przypomina poprzednie. Jak mówią przetwórcy żywca nie ma ani za dużo, ani za mało. Ale ceny minimalnie poszły w górę, bo wiele zakładów woli lekko podnieść cenniki, niż czekać aż konkurencja skusi ich dostawców.
Dziś najczęstsza cena za żywiec to 3 – 3 złote 10 groszy za kilogram. Wśród przetwórców panuje opinia, że spadków już nie będzie, bo niektóre firmy już szykują się do gromadzenia świątecznych zapasów.
Jak podaje Związek Polskie Mięso, w zeszłym tygodniu cena półtusz klasy E, w ośmiu największych zakładach w kraju, wahała się od 4 złotych 10 groszy za kilogram do 4 złotych 80 groszy. To cena już z uwzględnieniem premii. Ale niestety niższa niż na początku lutego, tuż po rozpoczęciu skupu na odnowienie rezerw.
1. tuczniki zł/kg
ceny skupu wg wbc
S 4,27 – 4,70
E 4,17 – 4,55
U 3,97 – 4,27
R 3,72 – 3,95
O 3,12 – 3,68
P 2,87 – 3,43
W mniejszych zakładach ceny bardzo zbliżone. Tu klasa E wyceniana jest najczęściej od 4 złotych 20 groszy do 4 złotych 50 groszy. Dla stałych dostawców do najniższej ceny dochodzi jeszcze 15 groszowa premia.
2. prosięta zł/parę
targowiska wg ODR
woj.lubelskie 80 – 160
woj.mazowieckie 90 – 200
woj.świętokrzyskie 100 – 160
woj.podlaskie 100 – 220
woj. śląskie 180 - 300
Na targowiskach wyraźnie widać spadek zainteresowania prosiętami. Średnia cen pary zwierząt spadła do 170 złotych. Na Lubelszczyźnie małe prosięta można już kupić po 80 złotych za parę.