Na dwoje babka wróżyła, a może i na troje. Rynek wieprzowiny jest teraz zupełnie nieprzewidywalny. Najczęściej za żywiec rolnicy dostają około 3 złotych 30 groszy. Mimo, że teoretycznie już powinien zaczynać się okres wzmożonych przedświątecznych zakupów, w wielu zakładach wręcz odwrotnie, wcale o żywiec nie zabiegają. Bo towaru i tak mają pod dostatkiem.
W tym tygodniu wszystkie scenariusze są możliwe, zdarzają się firmy i to całkiem często, które dziś wprowadziły kolejne już obniżki cen – najczęściej zaledwie kilku groszowe. Ale równocześnie są i tacy, którzy cenniki skorygowali w górę.
A wszyscy zgodnie przekonują, że sytuacja zależy głownie od zamówień handlu. Jeśli ceny półtusz pójdą w górę przełoży się to na podwyżki cen żywca, jeśli znowu spadną – wiadomo, co dalej.
1. tuczniki zł/kg
ceny skupu wg wbc
S 4,65 – 4,96
E 4,46 – 4,81
U 4,25 – 4,56
R 4,10 – 4,22
O 3,50 – 3,82
P 2,94 – 3,50
Po co kupować drożej, jak można taniej, to podstawowa zasada jaką kierują się przetwórcy. Teraz klasa R wyceniana jest najczęściej od 4 złotych 10 do 4 złotych 20 groszy za kilogram.
2. prosięta zł/parę
ceny targowiskowe wg ODR-ów
woj. lubelskie 80 - 200
woj. świętokrzyskie 120 – 200
woj. mazowieckie 120 - 220
woj. podlaskie 120 – 240
woj. pomorskie, łódzkie 150 - 200
woj. opolskie 160
woj. małopolskie 180 – 230
Tylko na Lubelszczyźnie małe prosięta można kupić poniżej 100 złotych za parę, w większości rejonów ceny zaczynają się od 120 złotych.