Przed obniżkami uciec się nie da. Ani świński dołek, ani żniwa nie wpływają na wzrost cen żywca wieprzowego. Dziś hodowcy dostarczający świnie do punktów skupu, za kilogram najczęściej dostawali 4 złote 60 groszy – 4 złote 70 groszy.
To podobne stawki jak przed tygodniem, ale z tendencją w dół.
Przetwórcy są zgodni – nie ma najmniejszej potrzeby podnoszenia cen, bo obecna, nawet mała podaż tuczników i tak pokrywa krajowe zapotrzebowanie. Sprzyjający jest też kurs euro, więc import w każdej chwili uzupełnia ewentualne braki. A ceny konkurencyjne. A u nas najwyższe klasy „E” i „S” są wyceniane od 6 złotych 20 groszy do 6 złotych 55 groszy za kilogram.
TUCZNIKI wg wbc
S 6,20 – 6,55
E 6,20 – 6,40
U 5,95 – 6,20
R 5,60 – 6,00
O 5,02 – 5,50
P 4,36 – 5,10
Na targowiskach handel prosiętami niewielki. W większości województw ceny bez zmian. Drożej jedynie w Małopolsce.
PROSIĘTA zł/parę
targowiska
woj. podlaskie 280 – 440
woj. mazowieckie 280 – 450
woj. pomorskie 300 – 360
woj. lubelskie 300 – 420
woj. kujawsko-pomorskie 340 – 360
woj. świętokrzyskie 350 – 400
woj. małopolskie 380 – 540