Po fali wzrostów na rynku żywca wieprzowego zapowiada się spokojny tydzień. Zakłady przekonują, że więcej jak teraz już nie zapłacą, bo kiedy rolnicy zaczęli wstrzymywać się ze sprzedażą zwierząt, musieli zabezpieczyć się przywożąc żywiec z zagranicy. Polskie zakłady kupują już nie tylko niemieckie czy holenderskie tuczniki ale także włoskie. Nawet z doliczeniem kosztów transportu i tak im się to opłaca.
Dlatego choć podaż tuczników na naszym rynku nie wzrosła, ich zdaniem ceny w górę już nie pójdą. Szczególnie, że na zachodzie Europy podwyżki już się skończyły. Dlatego w kraju przepłacać nie chcą. Pytanie czy im się to uda?
W punktach skupu najczęściej obowiązują stawki od 4 złotych 20 groszy do 4 złotych 70 za kilogram żywca. Przy bardzo dużych partiach dobrego towaru można wynegocjować maksymalnie 5 złotych.
tuczniki wg wbc zł/kg
ceny skupu netto
S 5,90 – 6,45
E 5,80 – 6,35
U 5,60 – 6,25
R 5,40 – 5,90
O 4,96 – 5,30
P 4,30 - 5,10
W ubiegłym tygodniu cenniki klasyfikacji poubojowej poszły w górę o kolejne kilka groszy. Za klasę „S” większość zakładów płacić niewiele powyżej 6 złotych. Na najwyższe stawki mogą liczyć tylko najwięksi i stli dostawcy.
prosięta zł/parę
targowiska
woj. podlaskie 100 - 240
woj. łódzkie 120 – 240
woj. pomorskie 120 – 200
woj. lubelskie 120 - 300
woj. mazowieckie 135 – 250
woj. świętokrzyskie 140 - 220
woj. małopolskie 200 - 300
Na targowiskach ceny prosiąt stabilne. Para kosztuje najczęściej około 170 złotych. Najdrożej na południowym –wschodzie kraju.