To już kolejny tydzień jaki w większość zakładów mięsnych rozpoczyna się od podwyżek cen skupu żywca wieprzowego. Firmy podnoszą cenniki od 10 do 20 groszy za kilogram. Hodowcy rozliczający się w wadze żywej, za tuczniki w punktach skupu dostają najczęściej od 3 złotych 40 do 3 złotych 50 groszy za kilogram. Powód jest prosty - konkurencja podnosi ceny, więc żeby nie stracić dostawców pozostali idą w ich ślady.
Wyraźnie widać, że podaż żywca spada – komentują przetwórcy, ale do tej pory mniejsze dostawy skutecznie rekompensował import. Teraz, kiedy po poświątecznym marazmie handel wrócił do normy, świń zaczyna brakować. Stąd podwyżki.
tuczniki wg wbc zł/kg
Ceny skupu netto
S 4,65 – 5,02
E 4,50 – 4,90
U 4,30 – 4,70
R 4,10 – 4,30
0 3,60 – 4,04
P 2,94 – 3,76
Ceny skupu według klasyfikacji poubojowej zaczynają się od niecałych 3 złotych za kilogram za najniższą klasę „P”, kończą na 5 za klasę „S”. W większości firm dochodzą do tego jeszcze premie z tytułu wieloletnich umów kontraktacyjnych.
prosięta zł/parę
Targowiska
woj. lubelskie 80 – 170
woj. świętokrzyskie 80 – 160
woj. pomorskie 90 - 140
woj. mazowieckie 90 – 160
woj. łódzkie 90 – 180
woj. podlaskie 100 – 280
woj. małopolskie 140 – 300
W zeszłym tygodniu maksymalną cenę prosiąt 300 złotych za parę zanotowano w Krościenku w Małopolsce. Niewiele taniej jest na Podlasiu. W pozostałych rejonach ceny minimalne poniżej 100 złotych za parę.