To już nie pojedyncze przypadki, ale ogólna tendencja. Ceny żywca wieprzowego obrały kierunek na południe. Spadki nie są duże bo najczęściej 10 groszowe. Ale to już średnio o 30 groszy mniej niż jeszcze przed miesiącem. Jak będzie dalej – tu wszystko zależy od handlu. Ale jesień to dla hodowców mało obiecujący czas.
Tak co roku wygląda początek września – komentują przetwórcy. Spada sprzedaż, handel wymusza obniżki, a klienci liczą każdy grosz, bo teraz priorytetem jest szkoła. Za wagę żywą w punktach skupu rolnicy dostają poniżej 4 złotych. Droższe są tylko zwierzęta fermowe, ale i tu stawki krążą wokół 4 i pół złotego a nie jak bywało 5 złotych. A jak wyglądają cenniki w klasyfikacji poubojowej. Klasa E najczęściej kosztuje 5 złotych 30 groszy, z dodatkami maksymalnie 5 złotych 70 groszy. Klasa R poniżej 5 złotych.
Na targowiskach bez większych zmian, w jednych rejonach lekko w dół, w innych w górę. Poza regionem kraju, ważna jest także waga zwierząt. Rozrzut od 120 do 300 złotych za parę. Jak wyliczył GUS za prosięta hodowcy dostają teraz o 1/3 mniej niż przed rokiem.
TUCZNIKI wg wbc zł/kg
S 5,35 – 5,80
E 5,26 – 5,70
U 5,03 – 5,50
R 4,60 – 5,00
O 4,10 – 4,56
P 3,68 – 4,36
PROSIĘTA zł/parę
targowiska
woj. lubelskie 120 - 240
woj. podlaskie 150 - 350
woj. mazowieckie 160 – 250
woj. łódzkie 180 – 240
woj. świętokrzyskie 180 – 260
woj. pomorskie 200 – 240
woj. opolskie 200 - 240
woj. małopolskie 230 – 300