Na rynku strusi podobnie jak przed Świętami wyjątkowa sytuacja brakuje żywca ubojowego. Powód - zbyt dużo gospodarstw zrezygnowało z hodowli. Ptaków jest za mało a mięso, które pojawiło się na rynku rozeszło się błyskawicznie. Zamówienia z zagranicy były dwu, a nawet trzy krotnie większe niż nasze możliwości eksportowe -ocenia Henryk Baranowicz z Polskiego Związku Hodowców Strusi.
Prawdziwy ruch na rynku zacznie się dopiero za miesiąc, dwa, gdy młode strusie z 2009 roku osiągnął wagę ubojową. Teraz średnie ceny żywca są o ponad złotówkę wyższe niż rok temu. Za kilogram trzeba zapłacić około 7 złotych 80 groszy.
ŻYWIEC STRUSI W HURCIE
zł/kg
2008 6,00-7,00
2009/2010 7,70-7,80
Oprócz wyższych stawek poprawiła się opłacalność produkcji, bo zboża w 2009 roku były bardzo tanie. Hodowcy nie mogą narzekać, tym bardziej, że wciąż wysyłamy strusie do Szwajcarii, Francji i Niemiec. Dużo pytań było też ostatnio z Czech.
SUROWE SKÓRY ZE STRUSI
Euro/szt.
2008 2009
I klasa 50-64 29
II klasa 35-43 19
III klasa 20 8
Natomiast w ciągu roku bardzo mocno spadły ceny surowych skór ze strusi. Warunki dyktuje Korea, główny ich odbiorca. Z powodu światowego kryzysu ceny obniżyły się przynajmniej o połowę. Teraz skóry w pierwszej klasie kosztują około 29 Euro, czyli 120 złotych.