Wreszcie hodowla strusi wyszła na prostą. Dokładnie rok temu mówiliśmy o załamaniu produkcji, przypadkowi hodowcy zrezygnowali wtedy z działalności. W efekcie na rynku pozostali teraz tylko ci liczący się. Od października ubiegłego roku można mówić o uregulowaniu skupu i dostaw towaru na eksport - ocenia sytuację Henryk Naranowicz z Polskiego Związku Hodowców Strusi.
Nie ma już nadwyżek ptaków rzeźnych, zdarza się, że towaru nawet brakuje. Mięso wysyłamy teraz głównie do Szwajcarii i Francji. Do Unii Europejskiej dalej napływa tanie mięso z RPA. My konkurujemy z nim, a cztery afrykańskie firmy konkurują dodatkowo między sobą.
Ceny skupu strusi od roku są stabilne. Maksymalnie za kilogram żywca producenci dostają 7 złotych.
Rozwija się eksport surowych skór do Azji. W Polsce jest teraz główny punkt skupu na tamtejszy rynek nie tylko naszego surowca, ale także produkowanego w Czechach, na Litwie i Łotwie. Jednak ceny na azjatyckim rynku od roku nie zmieniły się.
Ceny żywca strusiego w skupie zł/kg
2005 i I półrocze 2006 8,00 - 8,50
II półrocze 2006 6,50 - 7,50
2007 6,80 - 7,00
2008 6,50 - 7,00
Surowe skóry ze strusi
Euro/szt
I klasa 60
II klasa 40
III klasa 20