Bez zmian cenników - tak nowy tydzień rozpoczyna większość zakładów mięsnych. Rolnicy za dostarczony żywiec najczęściej dostają od 3 złotych 80 groszy do 4 złotych 10 groszy za kilogram.
Tuczników jest mało, więc teoretycznie ceny skupu powinny pójść w górę - tłumaczą przetwórcy. Ale ceny zbytu mięsa są na tyle niskie, że mało kto może sobie na to pozwolić. Ostanie obniżki u naszych zachodnich sąsiadów spowodowały, że niemieckie półtusze kosztują teraz tyle samo co polskie.
I skutecznie ograniczają sprzedaż krajowych. Skutek jest taki że np. w Wielkopolsce firmy znacznie ograniczyły uboje. A tuczniki skupują tylko co drugi dzień.
W tym tygodniu zmiany cen zależeć będą głównie od importu i tego jak zachowa się konkurencja. Ale obecne stawki, zarówno dla rolników jak i dla przetwórców oznaczają balansowanie na granicy opłacalności. Podstawowa klasa R wyceniana jest średnio na 5 złotych .
TUCZNIKI wg wbc
S 5,40 – 5,67
E 5,30 – 5,54
U 5,10 – 5,33
R 4,85 – 5,20
0 4,25 – 4,87
P 4,05 – 4,62